zondag 10 mei 2015

Wat te doen bij een tekenbeet

1. Nooit verdoven!
2. Verwijder de teek
3. Laat de teek onderzoeken of..
4. Schakel de teek uit
5. Verzorg de wond 
6. Voorkom infectie
7. Maak een notitie
8. Meld de beet

Als je niet precies weet wat je moet doen bij een tekenbeet, de signalen van een infectie niet herkent en pas naar de huisarts gaat bij het zien van een kring rond de beet, blijft een besmetting al snel onopgemerkt. Zo sluipt de niet erkende en zwaar onderschatte chronische variant van Lyme er in, die ruim 370 ziektebeelden kan veroorzaken of imiteren en soms pas tientallen jaren na een beet invaliderende klachten geeft.

Fabel: 
Alleen met de typische rode kring is er sprake van een Lyme-infectie. 
Dit is niet waar. Ook (vage) gezondheidsklachten na de beet, zoals een grieperig gevoel, hoofdpijn, vermoeidheid en bijvoorbeeld spier- en of gewrichtspijn, kunnen de infectie verraden. Dit soort klachten komt (soms jaren later pas) vaker voor zónder kring dan met.




Wat moet je wel/niet doen bij een tekenbeet

  • Nooit verdoven!
Gebruik geen groene zeep, alcohol, etherische olie of andere methodes om de teek te verdoven, te bevriezen of te verbranden voor het verwijderen, want dit verhoogt de kans op infecties. 

  • Verwijder de teek
Verwijder de teek zo snel mogelijk met een speciale tekentang, een puntig pincet of bijvoorbeeld een tekenkaart die in de portemonnee past, zodat je hem altijd bij je hebt.


Gebruik geen gewoon pincet, omdat deze niet alleen de snuit pakt, maar ook in het lijf van de teek knijpt. Hierbij kan de maaginhoud in het lichaam terecht komen, inclusief eventuele infecties.


Pak de teek zo dicht mogelijk op de huid bij de snuit vast.


Trek de snuit recht omhoog zonder aan de teek te draaien, in de teek te knijpen of de teek te beschadigen.




Zorg dat er geen delen van de teek achterblijven in de huid. Controleer dit eventueel met een vergrootglas of maak een foto en vergroot deze op je scherm.

Zie je nog iets, ga dan even langs de huisarts. Een achtergebleven stukje van de snuit kan bijvoorbeeld worden verwijderd met een holle injectienaald.


Fabel:
Er vind pas besmetting plaats na 24 uur. 
Dit is niet waar. Heb je de teek binnen 24 uur na de beet verwijderd, dan kan dit nog steeds zorgen voor infectie-overdracht.

  • Laat de teek onderzoeken
Laat de verwijderde teek in een laboratorium onderzoeken op infecties om te weten of de kans bestaat dat je geïnfecteerd bent.

Doe de teek (zonder te doden of vast te plakken) los in een zakje en sluit het goed af met tape. Stuur dit in een envelop op naar het laboratorium.

Voor de kosten hoef je het niet te laten: € 39,95. Dat is niks vergeleken met de prijs die je betaalt wanneer je ongemerkt Lyme oploopt.

  • Schakel de teek uit
Wil je de teek niet laten onderzoeken, schakel de teek dan op een veilige manier uit, zonder alsnog geïnfecteerd te raken.

Wat moet je niet doen:
  • Raak de teek niet met blote handen aan.
  • Laat een teek niet achter in de natuur. 
  • Druk hem zeker niet kapot, want dan is de kans groot dat eitjes en ziekteverwekkers uit de teek alsnog vrij komen. 
  • Spoel de teek ook niet door de wc of gootsteen. Ook in het riool, de afvalbak, stofzuiger, wasmachine of droger blijft de teek gewoon leven en kan deze alsnog duizenden eitjes leggen en ziekteverwekkers verspreiden. 

Wat dan wel?
Stop de teek zonder dood te drukken tussen een dubbelgevouwen stuk plakband en gooi dit weg of gebruik schilderstape en verbrand de tape met teek en al op een veilige plaats.

Met tape (of bijvoorbeeld een plakroller) kun je een teek ook handig verwijderen wanneer ze op de huid, de vacht van je huisdier of op kleding lopen.

Tip:
Je kunt de teek ook in een zakje doen en met een stukje tape in je agenda vastplakken, op de datum van de beet. Zo kun je de teek wanneer er later klachten ontstaan alsnog laten onderzoeken.

  • Verzorg de wond
Desinfecteer de wond met alcohol of (nog beter) onverdunde tea tree oil.

  • Voorkom infectie
Neem na de beet uit voorzorg ontzurende en immuunversterkende middelen, zodat het lichaam een eventuele infectie zo goed mogelijk zelf kan bestrijden en maak preventief gebruik van natuurlijke bacteriedodende middelen die het immuunsysteem ondersteunen, zoals Samento of Cat's Claw.

Houdt goed in de gaten of er klachten ontstaan die op een infectie kunnen wijzen, zoals bijvoorbeeld griepachtige klachten, gewrichtsklachten, hoofdpijnen of een rode kring op de huid.

In geval van een niet-acute infectie is een antibioticakuur niet ideaal, omdat de bacterie zich voor de medicatie verstopt en na de kuur (of vele jaren later pas) weer tevoorschijn komt.

Antibiotica ondermijnt ook de natuurlijke afweer van het immuunsysteem en er is aangetoond dat Lymebacteriën de reguliere antibiotica kunnen overleven, terwijl ze wel afsterven bij natuurlijke antibiotica zoals Samento van Nutramedix. Met natuurlijke antibiotica wordt het immuunsysteem juist ondersteund, i.p.v. onderdrukt. Een natuurarts of bioresonantietherapeut kan hierbij helpen.

Wanneer je toch kiest voor reguliere antibiotica, sta er dan op dat de huisarts ILADS-richtlijnen hanteert in plaats van de standaard CBO-richtlijnen. Of nog beter; ga naar een Lymespecialist die de ILADS-richtlijnen hanteert. Dan krijg je minimaal 6 weken antibiotica bij een acute infectie of langer wanneer de klachten aanhouden, met daarnaast diverse ondersteunende middelen, waaronder probiotica en middelen die ook de 'verstopte' bacteriën meepakken.

(De huisarts zal een kuur van hooguit 2 weken voorschrijven, dit is niet voldoende, zie ook het artikel 'Het verschil tussen de CBO- en de ILADS-richtlijnen').

Wat je ook doet, neem de beet in elk geval serieus! Onderneem direct actie, zodra de teek is verwijderd en wacht niet tot je klachten of een kring krijgt, want dan is de infectie al voorbij het afweersysteem geraakt.

Wacht ook niet op de uitslag van een bloedonderzoek, want een infectie is met een heel veel geluk pas 3-6 weken na de beet te zien in het bloed, als het al te zien is. Ook het onderzoeken van de teek kan enkele weken duren.
Hoe langer je wacht met een plan van aanpak, hoe lastiger de infectie te bestrijden is en hoe groter de kans is op een chronische infectie.

  • Maak een notitie
Noteer de datum, de plek waar de beet zich op het lichaam bevindt, de locatie waar je de beet hebt opgelopen (woonplaats / adres) en maak een foto van de beet inclusief het bijbehorende lichaamsdeel. 

  • Meld de beet
Verzoek de huisarts om de genoteerde informatie aan je medisch dossier toe te voegen, ook al heb je (nog) geen klachten en meld de beet bij Tekenradar.


CHECKLIST TEKENBEET

1. Nooit verdoven!
2. Verwijder de teek
3. Laat de teek onderzoeken of..
4. Schakel de teek uit
5. Verzorg de wond 
6. Voorkom infectie
7. Maak een notitie
8. Meld de beet

© moezijniszooo.blogspot.nl


Wat moet je weten over de Ziekte van Lyme
  • Ook zonder kring kun je geïnfecteerd zijn, waardoor er allerlei (vage) gezondheidsklachten ontstaan, soms direct na de beet, maar soms ook jaren later pas.
  • Elk bloedzuigend insect kan de Ziekte van Lyme veroorzaken, dus niet alleen de teek, maar ook muggen, stekende vliegen, vlooien, enz.
  • De Ziekte van Lyme kan ook worden overgedragen door bloedtransfusie, zwangerschap en seksueel contact. Ook zijn er wetenschappers die hebben aangetoond dat je besmet kunt raken via geïnfecteerd traanvocht en speeksel.
  • 40% van de gemelde tekenbeten vindt plaats in eigen tuin. Bescherm en check jezelf dus niet alleen bij een bezoek aan het bos.
  • Een negatieve uitslag van een bloedonderzoek zegt niks, er zijn helaas nog geen betrouwbare onderzoeken in Nederland, de uitslagen kunnen zowel vals positief als vals negatief zijn. Bij een oudere infectie is de kans op bewijs nog kleiner dan bij een acute infectie.
  • Ook bij het verwijderen van de teek binnen 24 uur kun je al geïnfecteerd zijn, omdat de bacteriën van een besmet insect direct na het binnendringen van de huid kunnen worden overgedragen.
  • Net als reguliere laboratoriumtesten laat ook de kennis van (huis)artsen helaas te wensen over en de Nederlandse richtlijnen zijn erg achterhaald, dus zorg dat je zelf op de hoogte bent van de verschillende protocollen en zoek bij klachten waar de huisarts niks mee kan een goede lymespecialist.

Voorkomen is beter 
dan genezen

Hoe kun je een tekenbeet of een andere insectenbeet voorkomen? 
Dit kan met een bepaalde leefstijl, bepaalde kleding, bepaalde geuren, insectwerende sprays, enz. Lees het allemaal in het volgende artikel: Insectwerende spray »

Bronnen:
http://www.lymenet.nl
http://www.tekenbeetziekten.nl
http://www.lymevereniging.nl

Geen opmerkingen :

Een reactie posten


 Ik leg mijn oor te luisteren en leer.
 Ik ben geen expert. Ik probeer.
 Ik denk, zoek en observeer.
Ik schrijf en inspireer.